Viata-i scurta. Ia-ti vacanta!

Conditii si ghid de calatorie in Albania: Plaje si atractii turistice

0 519

Mica tara cu deschidere la doua mari – Ionica si Adriatica – a devenit tot mai atractiva in ultimii ani, atat datorita plajelor superbe, cat si serviciilor si preturilor practicate, unele dintre cele mai mici din Europa cand vine vorba de litoral. Un ghid de calatorie in Albania poate fi util celor care nu i-au cunoscut inca pe ospitalierii albanezi.

1 Localizarea Albaniei

Localizarea Albaniei

O calatorie in Albania presupune localizarea tarii. Aceasta se gaseste in sud-estul Europei, se învecinează cu Muntenegru la nord-vest, cu Kosovo la nord-est, cu Macedonia de Nord la est și cu Grecia la sud și sud-est, insula Corfu fiind la o aruncatura de bat de tarmul Albaniei.

2 Limba

Limba oficiala a Albaniei este desigur albaneza. Pe langa aceasta, se mai vorbeste greaca, sarba si aromana (aproximativ 200.000 de vorbitori). Un lucru inedit si putin stiut despre Albania este acela ca muzica imnului national este cea a piesei „Pe-al nostru steag e scris unire” de Ciprian Porumbescu. Dealtfel, chiar si textul, compus de  Aleksander Stavri Drenova, care era de origine aromână, seamana foarte bine cu varianta romaneasca.

3 Moneda albaneza

Moneda albaneza este Lek (sau Leka). Un leu romanesc reprezinta 26 de Lek, de aici si accesibilitatea in privinta preturilor din Albania, mult mai mici ca la noi.

4 Viza

Pentru Albania este nevoie de pasaport doar daca traseul pe care il urmati trece prin Macedonia de Nord. In cazul in care ati ales sa intrati in Albania pe la frontiera cu Grecia, puteti folosi doar cartea de identitate. Se poate intra in Albania cu buletinul, datorita faptului ca tara a aderat la Uniunea Europeana si urmeaza acelasi curs ca al Romaniei.

5 Preturi in Albania

Restaurante
Masa la un restaurant mediu 4.81 €
Masa pentru 2 persoane la un restaurant mediu, trei feluri 20.06 €
Bere la draught (adica la halba!) – (0.5) 1.20 €
Bere din import (0.33) 1.50 €
Cappuccino (regular) 1.12 €
Cola/Pepsi (0.33) 1.00 €
Apa (0.33) 0.48 €
Preturi Super Market
Lapte (1 litru) 0.95 €
Oua (12) 1.40 €
Branza (1kg) 4.45 €
Mere (1kg) 0.74 €
Banane (1kg) 1.31 €
Portocale (1kg) 0.90 €
Rosii (1kg) 0.74 €
Cartofi (1kg) 0.50 €
Apa (1.5 l) 0.42 €
O sticla de vin 5.00 €
Bere autohtona (0.5 l) 0.70 €
Tigari (Marlboro) 2.41 €
Transport
O calatorie transport in comun 0.32 €
Taxi (start) 2.01 €
Taxi, tarif pe kilometru 0.80 €
Benzina /litru 1.41 €

6 Reguli Vamale la intrarea si iesirea din Albania

Sumele mai mari de 8.000 de euro trebuie declarate la intrarea sau iesirea din tara.

7 Asigurari medicale

Pentru cetatenii romani este obligatorie asigurarea medicala pe teritoriul statului albanez, asadar puteti incheia o polita inainte de a pleca in vacanta.

8 Atractii turistice in Albania

Atractii turistice in Albania

Albania are de toate, mai putin o delta ca a noastra. Desi exista ceva asemanator, sub denumirea de Blue Eye, locul de unde izvoraste raul Bistrita (al lor, nu al nostru), in districtul Vlore.

De aici puteti merge sa vizitati Parcul National Butrint, oras care dateaza de acum nu mai putin de 2500 de ani si ale carui vestigii sunt extrem de bine conservate. Povestea acestuia o puteti gasi AICI.

Urmeaza Riviera albaneza, o copie mult mai accesibila a celei franceze, ba chiar cu accente exotice. Fie ca vorbim de plajele din Ksamil, de cea de la Dhermi sau din zona orasului Durres, unul dintre marile orase ale Albaniei.

Mergem acum la munte. Kukës este singurul oras din lume nominalizat in anul 2000 la Premiile Nobel pentru Pace. Asta dupa ce a primit si adapostit sute de mii de refugiati in urma razboiului din Kosovo. Muntii Gjallica domina aici intreaga regiune, oglinditi in lacul cu o apa turcoaz de langa oras.

Nu ratati sa vizitati, daca aveti posibilitatea si timpul, chiar capitala Albaniei, Tirana. Orasul are ce oferi turistilor, fiind incarcat de istorie.

9 Oferte de cazare in Albania

loading...

Comentarii
Loading...