Viata-i scurta. Ia-ti vacanta!

Destinatie pentru un concediu la o aruncatura de bat de tara

0 83

Majoritatea romanilor care fug in vacanta de vara din tara aleg de cele mai multe ori Grecia, Turcia si Bulgaria. Cea din urma este cunoscuta pentru cateva statiuni la mare (Golden Sands, Balcic, Sunny Beach, Burgas) sau la munte, unde celebrul Bansko a devenit neincapator pentru romani in sezonul rece. Mai este insa un loc la vecinii nostri care trece aproape neobservat.

Desi se afla la o aruncatura de bat de Romania, Kavarna nu e inca pe lista multor romani ca destinatie pentru un concediu la mare. Din pacate. Si spun asta fiindca are foarte multe de oferit si aratat.

1 Localizare

Kavarna se afla la doar 40 de minute de mers cu masina din Vama Veche, pe soseaua care se indreapta spre toate statiunile bulgaresti de la Marea Neagra si este un oras in toata puterea cuvantului. Dar practic, atractiile sunt ale zonei, nu ale orasului, pe care l-am ales ca punct de reper. Litoralul, de la Topola pana la Tiulenovo este impanzit de „minuni” care trebuie neaparat vazute.

2 Atractii

Atractii

Sa incepem cu ce se afla mai aproape de Romania, un loc la malul marii despre care putini stiu ca exista.

Tyulenovo

Doua-trei hoteluri in zona, asta pentru ca pentru a face plaja trebuie sa mergi cu masina. Dar peisajul pare ca a fost adus de undeva din Scotia si infipt in pamantul (odinioara romanesc) de la sud de Dunare.

Rezervatia Nationala Arheologica Yailata

Destinatie pentru un concediu

Situata la 18 kilometri de Kavarna, Yailata este intinsa pe nu mai putin de 300 de hectare, situl arheologic este practic un un „oraș” al peșterilor cu 101 „apartamente”, construit undeva in secolul al V-lea. Trei necropole (morminte familiale) din sec. III-IV au fost scobite în stancile de la malul marii. O mică cetate bizantină timpurie se află în partea de nord, construita în secolul al V-lea. Patru turnuri ale acesteia sunt parțial conservate. Există, de asemenea, un sanctuar, pietre pentru sacrificii și vinării. În timpul Evului Mediu, peșterile erau inca folosite ca un complex de mănăstiri. Pe pereții lor există semne proto-bulgare – rune, cruci și icoane de piatră. De aici se poate merge spre sud, la Cap Kaliakra, unde se poate vizita fortareata ale carei ramasite sunt din perioada perioada despotului Dobrotitsa. Ca fapt inedit, dar trist, aici, pana in anii ’30 a existat o colonie de foci „calugar” care numara circa 128 de exemplare. In 1980 nu mai existau decat 2. Specia este trecuta pe lista rosie a celor pe cale de disparitie.

Dalboka

A devenit extrem de cunoscuta in ultimii ani pentru fermele de scoici din zona si evident restaurantul unde poti servi ceea ce gasesti in cochilii sub diferite forme, preparate dupa diverse retete, picante sau nu. Dalboka este una dintre atractiile mai cunoscute romanilor din aceasta zona. Dar, cum pentru majoritatea conteaza mai mult mancarea si plaja, celelalte atractii sunt usor trecute cu vederea.

Topola

Destinatie pentru un concediu
Drumul spre Topola

Trecem de orasul Kavarna si ajungem la Topola, o combinatie intre sat si statiune, care s-a dezvoltat foarte rapid in ultimii ani, datorita investitiilor straine de care bulgarii stiu foarte bine sa profite. Aici ai de unde alege in ceea ce priveste cazarea. Ceva mai jos, spre sud, exista cel putin doua hoteluri cu multe stele si plaja proprie, precum si altele mai modeste, dar cu servicii acceptabile si preturi bune. Ba chiar exista si posibilitatea de a-ti intinde cortul in campingul Saint George, vara fiind aproape plin de rulote. Peisajuj este fabulos, stancile albe fiind o caracteristica a zonei.

3 Plaje

Plaje
Saint George – Bulgaria

In ceea ce priveste plajele, Cherry Beach de langa Topola este una dintre cele mai frumoase din zona. Si culmea, o buna bucata din ea nu este ingrijita si nu are sezlonguri. Mai aproape de Topola este Kibella Beach, ceva mai mica insa. Iar daca mergem spre Tiulenovo mai avem la dispozitie Zelenka Beach, Bolata Beach si Rusalka Beach, ceva mai greu accesibile, dar extrem de frumoase.

4 Mancare

Mancare
Restaurant Laguna – Bulgaria

Daca lasam deoparte Dalboka, unde se mananca in principal scoici, cel mai bun loc din toata zona unde poti manca este si probabil va ramane Restaurantul Laguna, unde servirea si meniurile sunt ireprosabile. S-ar putea sa aveti surpriza ca scoicile de aici sa „le bata” pe cele de la Dalboka.

E posibil asadar, ca uneori, din cauza copacilor sa nu vedem padurea. S-ar putea sa nu mai bateti drumul pana la Sunny Beach, data viitoare si zona din apropiere de Kavarna sa devina o destinatie pentru un concediu reusit… Pe harta puteti gasi oferte de cazare pentru toate gusturile in zona. Explorare placuta!

Booking.com

loading...

Comentarii
Loading...