Viata-i scurta. Ia-ti vacanta!

Ghid turistic pentru SRI LANKA – Conditii de calatorie

Cum poti pleca ca turist in Sri Lanka?

0 243

Pentru cine planuieste o vacanta ceva mai exotica si s-a gandit la Sri Lanka, face cu siguranta o alegere excelenta. Desi destinatia este peste mari si tari, n-o sa regrete concediul intr-o tara superba, cu atractii care mai de care mai deosebite. Dar sa vedem care sunt conditiile de calatorie si celelalte detalii care conteaza.

1 Localizare

Localizare

Pentru inceput, intr-un ghid turistic pentru Sri Lanka trebuie sa aflam unde este tara in care ne-am gandit sa ne petrecem un concediu. Sri Lanka este o țara insulara situată în sudul Asiei, in Oceanul Indian. Are țărmuri la Golful Bengal, în est, Oceanul Indian în sud și vest și Strâmtoarea Palk în nord-est, care o separă de uriasa Indie. Capitala tarii este Colombo, capitala care pana în 1972 se numea Ceilon. De numele asta ati auzit sigur.

 

2 Limba

Sinhalese este una dintre limbile oficiale din Sri Lanka, vorbita de aproximativ 16 milioane de oameni. Apoi urmeaza Tamil si nu in ultimul rand engleza, in care te poti intelege cu destui cetateni de pe-acolo. Asta si pentru ca Republica Democratică Socialistă a Sri Lankăi face parte din Commonwealth

3 Moneda

Banii utilizati in Sri Lanka sunt Rupiile. Iar 100 de rupii fac cam 2,30 RON. Asta inseamna ca pentru un turist, cumparaturile nu vor fi o mare problema acolo.

4 Viza

Cetatenii romani au nevoie de viza pentru a intra în Sri Lanka, iar pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni la data intrării în această țară. Ca e vorba de pasaport temporar sau pe 10 ani, autoritatilor srilankeze le este totuna.

Vizele de intrare se pot obține de la misiunile diplomatice din străinătate, la sosire in aeroporturile internaționale ale țării, dar și on-line.

Ministerul Afacerilor Externe atentioneaza ca viza de tranzit sau viza turistică de scurtă şedere se poate obţine on-line, accesând site-ul www.eta.gov.lk şi completând formularul tip cu câteva zile înainte.

Taxa de viză, pentru ca exista asa ceva, se poate achita folosind mijloace electronice de plată. Viza turistică, care ne intereseaza (cu 1 sau multiple intrări) este valabilă pentru o perioadă de maxim 30 de zile, cu posibilitatea de a fi prelungită. Asta daca va hotarati sa mai ramaneti pe meleaguri srilankeze si se poate face la Departamentul pentru Imigrări din Colombo.

Vizele de intrare se pot obține la sosire pe Aeroporturile Bandaranaike International Airport din Colombo (BIA); Ratmalana Airport; Palali Airport si Mattala International Airport (MRIA)

Cat despre taxa de viză pentru posesorii de pașapoarte românești, la data de 20 aprilie 2018, cea turistică (cu 1 sau multiple intrări), valabilă până la 30 zile costa 45 USD.

Solicitantul de viză trebuie să posede bilet de călătorie pentru întoarcere și mijloace financiare suficiente pentru întreținere. Nu stiu exact ce inseamna mijloacele astea, dar probabil ca daca ai bani sa ajungi acolo, te-ai gandit la aspectul asta…

5 Cum ajungem in Sri Lanka?

Cu masina ar fi destul de complicat si dureaza, sunt convins de asta. Asa ca ramane varianta avionului. Dar nu poti nici macar sa iei o cursa directa cu destinatia Sri Lanka. Asa ca vei face escale la Munchen, Doha si Dubai , iar calatoria va dura aproximativ 15 ore. Biletul de avion te va costa undeva la 550 de euro, insa vei constata ca faci mare economie la cazare.

6 Preturile in Sri Lanka

La acest capitol, in afara de vicii, Sri Lanka sta bine. Transport si mancare la preturi rezonabile. Mai complicat este sa ajungi acolo…

Preturi la restaurantele din Sri Lanka

 • Masa, un meniu la un restaurant ieftin 1,28 €
 • Masa pentru 2 persoane, Restaurant mediu, trei feluri 9.96 €
 • Bere de 0,5 litri 1,73 €
 • Bere importată (sticlă de 0.33 litri) 2.23 €
 • O cafea 1.81 €
 • Pepsi (sticlă de 0.33 litri) 0.49 €
 • Apa (sticlă de 0,33 litri) 0,26 €

Preturi la supermarket in Sri Lanka

 • Lapte, (1 litru) 0,97 €
 • Paine (500g) 0,35 €
 • Orez (1 kg) 0,49 €
 • Ouă (12) 1.00 €
 • Branză locală (1kg) 8.11 €
 • Mere (1kg) 2.08 €
 • Banane (1kg) 0,80 €
 • Portocale (1kg) 1.66 €
 • Rosii (1kg) 0,83 €
 • Cartofi (1kg) 0,78 €
 • Ceapă (1kg) 0,75 €
 • Apa (sticlă de 1,5 litri) 0,47 €
 • O sticla de vin (Mid-Range) 9.89 €
 • Bere de 0,5 litri 1,35 €
 • Bere importată (sticlă de 0,33 litri) 2,11 €
 • Un pachet de tigari 5,44 €

Transportul in Sri Lanka

 • Bilet unic (transport local) 0.10 €
 • Taxi plecare (tarif normal) 0.30 €
 • Taxi 1 km (tarif normal) 0,25 €
 • Taxi 1 oră în așteptare (tarif normal) 0.59 €
 • Benzina (1 litru) 0,70 €

Nu am folosit moneda locala, tocmai pentru a fi mai usor de comparat cu preturile din Europa. Evident ca nimeni nu primeste acolo Euro, asa ca va trebui sa schimbam banii pe care-i avem, fie ei euro sau dolari americani.

7 Traficul auto in Sri Lanka

In Sri Lanka, tara membra Commonwealth, circulatia pe drumurile publice se desfasoara pe partea stanga, la fel ca in Marea Britanie, insa nu este deloc recomandat sa conduceti acolo. Motivul este unul mai ciudat, dar cat se poate de real. In caz de accident, minor sau major, indiferent de imprejurarile in care s-a produs acesta, cetateanul strain este gasit vinovat. Mai mult de-atat, politistii de la circulatie nu prea vorbesc limba engleza. Deci, mai bine cu sofer bastinas…

8 Asigurarile medicale

Cu siguranta nu v-ati gandit la un astfel de drum fara sa puneti pe lista asigurarea medicala. Majoritatea unităţilor medicale din Colombo acceptă asigurările medicale de călătorie încheiate în alte ţări.

Cat despre injectii, nu sunt obligatorii vaccinari speciale inainte de plecare sau la sosirea in Sri Lanka. Dar…

Sri Lanka s-a confruntat și în primele zile ale acestui an cu epidemia de febră Dengue, care a provocat un număr mare de decese, în special în Provincia de Vest (Colombo), cauzate în mare parte de igiena precară și de aplicarea unui tratament inadecvat. Unitatea Epidemiologică din cadrul Ministerului Sănătății din Sri Lanka a emis un set de recomandări în cazul înțepăturilor țânțarului Dengue. 

 • Pentru calmarea durerilor cauzate de febra Dengue se recomandă să fie folosit numai paracetamolul, fiind interzis să se facă tratament cu aspirină, bruffen și alte medicamente, care nu sunt recomandate de medic.
 • În scopul reducerii riscului de contractare a febrei Dengue, se recomandă turiștilor care se deplasează pe cont propriu în Sri Lanka, să se cazeze la unitățile hoteliere recomandate de autorități pentru turiștii străini. De regulă, hotelurile recomandate pentru turiștii străini sunt dotate cu cabinete medicale și personal medical specializat;
 • În cazul înțepăturilor de țânțari însoțite de febră pacientul trebuie să se prezinte urgent la medic. Prezentarea rapidă la medic duce la reducerea riscului de complicare a stării de sănătate;

9 Reguli vamale

Cu ce puteti intra pe teritoriul Sri Lankez fara sa aveti probleme la vama?

Obiectele permise fără plata taxelor vamale sunt următoarele:

 • 200 ţigări sau 250g de tutun (împreună mai puţin de 250g);
 • 2 sticle vin;
 • 1.5l băuturi spirtoase;
 • cadouri în o valoare de până la 250 USD.

Atentie! Sumele in valuta care depasesc 10.000 USD trebuie declarate. In caz contrar vor fi confiscate la punctul de frontiera iar persoana va fi RETINUTA.

ATENTIONARI SPECIALE:

Traficul, posesia şi consumul de droguri se pedepsesc cu moartea!

Alte recomandari importante:

 • Nu este recomandat sa va fotografiati cu spatele la statuile care îl reprezintă pe Buddha.
 • Este strict interzisă părăsirea teritoriului srilankez cu plante cu rădăcini, insecte, păsări, şerpi, animale și pești ornamentali vii, ținând seama că reglementările locale din acest domeniu sunt deosebit de drastice.
 • Se recomandă ca, pe cât este posibil, femeile să nu se deplaseze neînsoţite în Sri Lanka în scop turistic. In ultima perioadă s-a înregistrat un număr îngrijorător de mare de agresiuni sexuale care au avut loc asupra unor persoane de sex feminin, din state occidentale, aflate în Sri Lanka în scop turistic.

10 Atractii turistice in Sri Lanka

Atractii turistice in Sri Lanka

Intr-un ghid turistic pentru Sri Lanka nu poate sa lipseasca atractiile. Am trecut pe lista cateva dintre cele mai importante.

Orfelinatul Elefantilor

Unul dintre cele mai importante puncte de atractie ar fi Orfelinatul Elefantilor. Intalnirea speciala cu acesti uriasi blanzi ar putea fi un moment magic. Elefantii de aici nu sunt folositi la munca. „Elephant Freedom Project” ofera refugiu pentru zeci de elefanti orfani sau raniti.

Bentota Beach

Ghid turistic pentru Sri Lanka
Bentota Beach, Photo Credit – grandsrilankatours.com

Pe langa Bentota, unde se gasesc si resorturi pentru o vacanta de vis mai sunt cunoscute si plajele Passiduha, Narigama si Mirissa, una mai frumoasa ca cealalta, cu nisip fin si peisaje de vis. Atentie insa, pe unele dintre ele, baia in ocean este interzisa in unele perioade din cauza curentilor extrem de periculosi.

Pidurangala

Ghid turistic pentru Sri Lanka

Pidurangala este o formatie de roca masiva situata la cativa kilometri nord de Sigiriya din Sri Lanka. Are o istorie interesantă strâns legată de cea a Cetății Sigiriya. Urcarea pe vârful Pidurangala este destul de dificila. Dacă sunteți în formă puteti accepta provocarea, privelistea fiind mirifica. Urcusul va dura aproximativ două ore, dar merita.

Orasul sfant Arunadhapura

Ghid turistic pentru Sri Lanka

Aici se gaseste templul Sri Maha Bodhi, unde se crede ca se afla cel mai batran copac din lume, plantat in anul 204 i.Ch. si care este sfant pentru credinciosii budhisti veniti in pelerinaj aici din intreaga lume.

Pe langa acestea, in Sri Lanka exista si alte nenumarate puncte de atractie, pe care nu le veti putea acoperi intr-o singura vacanta. Temple, orase si muzee. Principalul obiectiv ramane totusi relaxarea la plaja intr-unul din resorturile de pe uriasa insula. Pentru oferte de cazare puteti consulta cu incredere harta de mai jos si va puteti face un calcul, tinand cont, cum spuneam la inceput, ca un bilet de avion costa undeva la 500 de Euro.

loading...

Sursa: numbeo.com mae.ro
Comentarii
Loading...